Thursday, May 1, 2008
Loaf #9
I took about a half (about 100 grams) of my refrigerated rye-based sourdough culture and let it stand in room temperature for a day. Then I mixed it in 800 grams of cold water. I added about 400 grams of rye flour and whisked well. The mixture I let ferment for about seven hours. I added a gram or two of salt, and another 400 grams of rye flour, and mixed well. I let this dough ferment for twelve hours. Then I transferred it to a pan, where I let it proof for two hours. I baked the loaf in 120 °C for two hours; then took it out of the pan (with crumb temperature at 91 °C) and baked on the oven rack for another hour.
Otin noin puolet (n. 100 grammaa) jääkaapissa olleesta hapanjuurestani ja annoin sen seistä huoneenlämmössä päivän. Sitten lisäsin siihen 800 grammaa kylmää vettä ja 400 grammaa riihikuivattuja ruisjauhoja. Vatkasin hyvin. Tämän sekoituksen annoin käydä huoneenlämmössä seitsemisen tuntia. Lisäsin sitten gramman tai kaksi suolaa ja toiset 400 grammaa ruisjauhoja, ja sekoitin hyvin. Annoin taikinan käydä (nousta) kaksitoista tuntia. Sitten siirsin sen leipävuokaan, jossa annoin sen seistä kaksi tuntia. Paistoin leivän 120 asteessa kahden tunnin ajan, sitten otin leivän pois vuoasta (sisuksen lämpötila tällöin 91 astetta) ja paistoin vielä uuniritilällä tunnin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment