Thursday, May 1, 2008
Loaf #10
I took about a half of my refrigerated sourdough culture and let it stand in room temperature for a day. I then added 600 grams of water and 300 grams of soy flour, and whisked well. I let the mixture ferment for seven hours. I then added 500 grams of spelt flakes, mixed well and let the mix ferment for twelve hours. I then added 300 grams of water and 400 grams of bread flour, and let the dough ferment for two more hours. Then I put it in a pan and let it proof for an hour. I baked the loaf in 120 deg;C for three hours, removed it from the pan and baked some more on the oven rack for half an hour. The crumb temperature was 91 °C when removed from the pan.
Otin noin puolet jääkaapissa olleesta hapajuurestani ja annoin sen seistä vuorokauden huoneenlämmössä. Lisäsin sitten 600 grammaa vettä ja 300 grammaa soijajauhoja, ja vatkasin hyvin. Annoin sekoituksen käydä seitsemän tuntia. Sitten lisäsin 500 grammaa spelttihiutaleita, sekoitin hyvin ja annoin sekoituksen käydä kaksitoista tuntia. Sitten lisäsin 300 grammaa vettä ja 400 grammaa tummia hiivaleipäjauhoja ja annoin taikinan käydä (nousta) kaksi tuntia. Laitoin sen sitten leipävuokaan ja annoin sen seistä tunnin. Paistoin leivän 120 asteessa kolme tuntia, otin sen pois vuoasta ja paistioin uuniritilän päällä vielä puoli tuntia. Sisuksen lämpötila oli 91 astetta vuoasta poistamisen aikaan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment