Sunday, October 19, 2008

Hapan soijaleipä

[image of a loaf]
Ainekset yhteen leipäänIngredients to one loaf
1 kgvettä (hanakylmää)water (tap cold)
600 gvehnäjauhojawheat flour
300 gsoijajauhojasoy flour
30 gaktiivista hapanjuurtaactive sourdough starter
5 gsuolaasalt
rypsiöljyärapeseed oil
korppujauhojabreadcrumbs


Työvaiheet: Sekoitin soijajauhot ja hapanjuuren veteen ja annoin näin syntyneen esitaikinan käydä huoneenlämmössä seitsemän tuntia. Lisäsin suolan ja vehnäjauhot, sekoitin hyvin ja annoin näin syntyneen taikinan käydä huoneenlämmössä 18–19 tuntia, painaen taikinan kasaan seitsemän tunnin kohdalla. Siirsin taikinan sitten öljyllä voitelemaani ja korppujauholla leivittämääni leipävuokaan, jossa annoin leivän vielä kohota 20 minuuttia. Paistoin leivän 200 °C:ssa 50 minuuttia, otin sen sitten vuoasta pois ja jatkoin paistamista uuniritilällä noin 25 minuuttia. Leipää ei pidä leikata lämpimänä.

Procedure: I mixed the soy flour and the starter in the water and let the resulting pre-ferment sit in room temperature for seven hours. Then I added the salt and the wheat flour, mixed well and let the resulting dough ferment in room temperature for 18–19 hours, with a punch-down after seven hours. I then transferred the dough to a bread pan coated with oil and breadcrumbs, and baked at 200 °C for 50 minutes, after which I removed the loaf from the pan and continued baking the bread bare for about 25 minutes. The loaf should not be cut while it is still warm.

5 comments:

aleksi said...

miksi sä muuten laitat kaikkiin leipiin näin vähän suolaa? yleensähän laitetaan noin 10g puoleen kiloon jauhoa, noin vähällä ei vehnäjauholla tehdyt edes kunnolla nouse enää ja ruis tarvitsee enemmän maun takia.

Antti-Juhani Kaijanaho said...

Laitan vähän suolaa, koska leivät eivät enempää tarvitse, ja ylimääräinen suola on terveydelle haitallista.

Ei minulla ole ollut nousemisen saatikka ruisleivän maun kanssa ollut mitään ongelmia. Mitä lie urbaaneja legendoja olet kuullut.

aleksi said...

vehnän sitkon kovettumista haittaa liian pieni määrä suolaa. ei se ole legengaa voit ihan testata tekemällä suolattoman ja oikean verran suolaa sisältävän taikinan. suolaton on löysä ja limainen.

Antti-Juhani Kaijanaho said...

On pikemminkin niin, että sitkoa auttaa vähäinen määrä suolaa. Liikaa suolaa – tai ei suolaa lainkaan – hidastavat molemmat prosessia.

Miksi muuten asetat koeasetelmaksi "ei lainkaan suolaa" ja "oikea määrä suolaa", kun väitteesi oli, että minun käyttämäni määrä on liian pieni? Ei tuollainen koe tue väitettäsi.

(Ja juu, olen leiponut "ohjeenmukaisillakin" määrillä. En havainnut olennaista muutosta, kun vähensin suolan määrää.)

aleksi said...

itse asissa alussa vaivausta kun ei yhtään laita suolaa niin sitko muodostuu paremmin koska suola ei ota nestettä itseensä ja lopussa lisätty suola imee vettä ja kovettaa sitkon ja se pysyy kasassa.. leipomoalan edistämisseuran Kahvileipää kirja kertoo noista oikeen kunnon nippeli tietoa

ei yhtään suola kohdan vaan laitoin että mitä tapahtuu jos käyttää liian vähä.