Thursday, May 1, 2008

Loaf #11

[a picture of a loaf]

I took 600 grams of water and mixed in it 1 kg of bread flour. I let the unleavened dough sit for twenty minutes. While waiting, I took about 100 grams of water, 50 grams of bread flour and a bite of loaf #10's dough, and mixed them well. Then I added it to the dough, and kneaded for ten minutes. I let the dough ferment for nine hours. Then I shaped it into a free-form loaf and baked it in a preheated oven on a baking stone at 200 °C for forty minutes. The crumb temperature was 97 °C.

Otin 600 grammaa vettä ja sekoitin siihen kilon tummia hiivaleipäjauhoja. Annoin nostatusaineettoman taikinan seistä kaksikymmentä minuuttia. Odottaessani sekoitin keskenään 100 grammaa vettä, 50 grammaa jauhoja ja pienen palan edellisen leivän taikinaa. Sitten lisäsin sen taikinaan, ja vaivasin kymmenen minuuttia. Annoin taikinan käydä (nousta) yhdeksän tuntia. Tein siitä leivän ja paistoin sen esikuumennetussa uunissa pizzakivellä 200 asteessa neljänkymmenen minuutin ajan. Sisuksen loppulämpötila oli 97 astetta.

1 comment:

Anonymous said...

Kiitos suomennoksista, ohjeita on nyt helpompi kokeilla. Ihanan näköisiä leipiä Sinulta syntyy!